Zrušiť

Jakon- Yakon

8 €
Typ: Predaj, z dňa 14. 1. 2022 (č. 35364867), Druh: Semená a priesady

Ponúkame na predaj Jakon - Yakon (Smallanthus sonchifolius) v črepníku.
Jakon je menej známa zelenina vhodná pre diabetikov, ale aj pre ľudí s nadváhou, či pre tých, čo sa zdravo stravujú. Má aj liečivé účinky a dobre sa mu darí aj v našich podmienkach. Pochádza z Južnej Ameriky, kde divo rastie do nadmorskej výšky 3300 m. Oddávna túto rastlinu pestovali už starí Inkovia.
Vlastnosti:
rastlina dorastá do výšky dvoch metrov
je pokrytá chĺpkami, má krásne, na konci zašpicatené listy a žlté kvety
tvorí dva druhy hlúz, tesne pod povrchom pôdy sú stonkové hĺuzy, ktoré slúžia na rozmnožovanie
majú nepravidelne guľovitý tvar a svetločervenú alebo modrofialovú farbu
druhým typom sú koreňové hľuzy, ktoré sa konzumujú
dosahujú v priemere 200 g až 500g, ale tiež až 2 kg
majú slabú, šedohnedú až fialovú pokožku, ktorá na vzduchu veľmi rýchlo tmavne
dužina je krehká, chrúpajúca, šťavnatá a mierne sladká, farby biele, krémovo žlté niekedy až mierne fialové
vyrastajú v tŕse po piatich až dvatsiatich a majú nepravidelne vretenový tvar
sú sladké, chrumkavé a osviežujúce
Požiadavky na pestovanie:
veľmi dobre sa jej darí aj v našich klimatických podmienkach a jeho pestovanie nie je náročné
na rozmnožovanie sa používajú oddenkovité hľuzy, ktoré sa nechávajú prezimovať podobne ako jariny
výsadba sa uskutočňuje v polovici mája
na úrýchlenie vegetácie je vhodné Jakon predpestovať, a rastliny vysádzať vtedy, keď dosiahnu výšku 15 - 25 cm
dáva sa do sponu 0,6 x 0,6 - 1 m
druhý spôsob je ten, že hluzy jakonu vysadíte priamo na záhon, pričom postupujete ako pri zemiakoch - keď vyklíčia , tak ich nakopcujte
počas vegetácie sa o porast starajte ako o inú zeleninu - vytrhávajte burinu, okopávajte, v prípade sucha zavlažujte
Použitie:
používajú sa pri prevencii proti diabetu a obezite a tiež pri liečení týchto stavov
hľuzy Jakonu sa obvykle konzumujú surové ako zelenina
narezané sa pridávajú do šalátov, ktorým dodávajú charakteristickú chuť a konzistenciu
môžte ich aj tepelne spracovať varením alebo pečením
stonky mladých rastlín sa upravujú varením ako listová zelenina- obsahuje 11 17 % bielkovín, 2 - 7 % tuku a 38 - 41 % sacharidov v sušine
Zber:
hluzy Jakonu sa zbierajú koncom septembra
v čase zberu obsahujú až 90% vody, sú krehké, preto ich vykopávajte a odlamujte od materskej rastliny veľmi opatrne
pre jednoduchší prístup sa vňaťodporúča najskôr pokosiť a dať do kompostu
jedlé hluzy oddeľte od hĺúz na rozmnožovanie a nechajte ich na vzduchu usušiť potom ich uložte do debničiek a dajte do miestnosti s vysokou vzdušnou vlhkosťou a teplotou 5 až 10°C
uskladniť sa musia aj hĺuzy na rozmnožovanie
aj s balom zeminy ich nechajte asi desať dní sušiť a potom ich vložte do igelitového vrecka
na jar ich opatrne poodlamujte a po zasušení vysaďte
Rozmer črepníka: K9
Výška rastliny: v závislosti od ročného obdobia: 15 - 20 cm
Je možné ju sadiť celý rok!

Ponúkame na predaj Jakon - Yakon (Smallanthus sonchifolius) v črepníku.
Jakon je menej známa zelenina vhodná pre diabetikov, ale aj pre ľudí s nadváhou, či pre tých, čo sa zdravo stravujú. Má aj liečivé účinky a dobre sa mu darí aj v našich podmienkach. Pochádza z Južnej Ameriky, kde divo rastie do nadmorskej výšky 3300 m. Oddávna túto rastlinu pestovali už starí Inkovia.
Vlastnosti:
rastlina dorastá do výšky dvoch metrov
je pokrytá chĺpkami, má krásne, na konci zašpicate...

Predajca Bylinkov Nehodnotený Člen od novembra 2021
B
xxx xxx
Napísať
8 €
Veľký Kýr
Zobraziť kontakty